Loading…

Vrijstelling van belasting is maar één reden om te kiezen voor Portugal

Portugal is een gewild emigratieland geworden en staat op de 5e plaats van de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s etc. ondersteunen de keus.

De titel van dit artikel heeft waarschijnlijk uw aandacht getrokken, maar alhoewel het niet voor iederéén geldt, zijn er redenen te over om te kiezen voor wonen in Portugal.

We geven er hier maar 10!

 

 

  1. 10 jaar geen inkomstenbelasting

Maar eerst even over de belastingvrijstelling. Portugal trekt graag gepensioneerden aan als nieuwe inwoners van Portugal. Zij doen geen beroep op de (beperkte) arbeidsmarkt maar versterken wél de economische situatie in het land. Om die reden wordt de eerste 10 jaar na vestiging in Portugal door de belastingdienst géén inkomstenbelasting geheven.

Dit voordeel is er wél voor de Belgen, maar helaas niet voor de Nederlanders omdat Nederland in haar belastingverdrag heeft staan dat als Portugal niet heft, Nederland dat wel mag doen, dus dit voordeeltje gaat aan de Nederlandse neuzen voorbij. Wie de exacte inkomenspercentages wil weten als men in Portugal belasting gaat betalen kan even mailen, dan zenden wij die informatie toe.

  1. Kosten woning

Het kopen van een woning brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar die vallen in Portugal echt mee. Als u zich permanent vestigt betaalt u over een aankoop tot 92.400€ géén overdrachtskosten. Voor een vakantiehuis is dat tarief 1%.                                                                   Daarboven betaalt u 0,8% zegelbelasting. Voor notaris en registratiekosten bent u in het algemeen niet meer kwijt dan zo’n 400€.

Ná aankoop hebt u te maken met een jaarlijkse gemeentelijke belasting hetgeen veelal zo rond de 0,3% zal liggen van de aanslagwaarde (lager dan werkelijke waarde).

  1. Goedkoop levensonderhoud?!

De verpakte levensmiddelen in de supermarkt hebben vergelijkbare prijzen als in België of Nederland. Maar de groente en het fruit van de markt (of van uw buren) is aanmerkelijker lekkerder en goedkoper. Ook vlees en vis zijn vaak beter van kwaliteit en goedkoper. Een espresso koffie kost zo’n 0,60€, een biertje of wijntje nog geen euro en een lekkere wijn uit de supermarkt kost veelal niet meer dan zo’n 2 – 5 € per liter.

De “houderschapsbelasting” voor uw auto is laag. Voor auto’s die gekentekend zijn voor 1 juli 2007 (ongeacht soort brandstof) komt dit vrijwel nooit boven de 50€ per jaar! Ook de garagekosten zijn zonder meer erg laag te noemen.

  1. Gastvrije bevolking

Wilt u wat weten, bent u verdwaald? Dan staat er al snel iemand klaar om u te helpen. Wees ook niet verbaasd als u meteen wordt uitgenodigd om ergens mee te eten of een wijntje te drinken. Hoe weinig de Portugees ook zelf heeft, men deelt ook dat gemakkelijk. Men is altijd bereid om een praatje te maken en de ander te helpen. Die sociale samenhang is ook hetgene waar het project easyliving portugal op is gebaseerd.

In ieder land en dus óók in Portugal komt criminaliteit voor. Maar Portugal heeft é’’en van de laagste criminaliteitscijfers van Europa! Aanslagen gebaseerd op politieke of godsdienstige verschillen doen zich niet voor in Portugal.

  1. Gezondheid

Een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zet Portugal op de 12e plaats in de ranking, Luxemburg op plaats 16, Nederland op 17 en België op de 21e plaats.

  1. Klimaat

Hoewel Portugal net als Spanje op het Iberische schiereiland ligt, heeft het toch een ander klimaat. Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koelere zeewater van de Atlantische Oceaan. Het westen van het land heeft een gematigd zeeklimaat en het zuiden (de Algarve) een Middellandse zeeklimaat. Het hele land heeft in het algemeen met warme droge zomers (in het noordwesten iets koeler).
Portugal is dan ook niet voor niets een populair vakantieland. Veel Nederlandse toeristen kiezen ervoor om een vakantie te boeken naar Portugal.

Het prettige in Portugal is dat het ’s avonds veelal weer lekker afkoelt, zodat men lekker kan slapen en het huis weer koelen voor de volgende dag.

Neerslag
In de zomermaanden valt er in heel Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heb je het dan al snel gehad. Het natst is het gebied rondom de Serra de Estrela (midden Portugal), dat is goed voor zo’n 2500 millimeter per jaar. Dit wordt veroorzaakt door stijgende vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan.

  1. Rust, ruimte, natuur

De schitterende natuur: bergen , stuwmeren en bossen vormen een sterke aantrekkingkracht uit. Maar ook het feit dat men voor zeer betaalbare prijzen een huis met veel leefruimte er omheen kan vinden en hier zelfs nog een dagschotel incl. wijn en koffie kan krijgen voor 5 -7,50€ helpt sterk mee aan de aantrekkelijkeid van het land.

  1. De bevolkingsmix

Er wonen zo’n 10-11 miljoen mensen in Portugal. Dat betekent dat er veel ruimte is. Het minimumloon is erg laag, dus vertrekken veel (vnl. jongeren) naar het buitenland om daar te gaan werken.

In Portugal hebben zich nogal wat Engelsen gevestigd. Duitsers, Belgen en Nederlanders zijn in de minderheid. Uiteraard zijn er concentraties (vnl. In het midden en zuiden van Portugal, maar het hele land wordt als aangenaam ervaren en het zijn persoonlijke voorkeuren die de vestigingsplaats bepalen. Asielzoekers vinden Portugal geen aantrekkelijk vestigingsland. Ze zijn er weliswaar veilig, maar vinden er geen luxe.

  1. Taal

De Portugese taal is voor Belgen en Nederlanders nog wel een “dingetje”. Maar de bereidheid van de Portugees om met buitenlanders te communiceren is groot en met handen en voeten en Frans of Engels komt men er meestal wel uit. Veel Portugezen hebben of zélf in het buitenland gewerkt of hebben familieleden die er gewerkt hebben.