Loading…

Top 7: de mooiste plaatsen in de Costa Verde

Ontdek de prachtige Costa Verde in het noordwesten van Portugal! Verken de 95 kilometer lange sprankelende kustlijn van Portugal, die zich uitstrekt van het bruisende Porto tot aan de Spaanse grens. Stel je voor: authentieke vissersdorpjes die verhalen van vroeger fluisteren, uitgestrekte zandstranden die je uitnodigen voor een zonnige wandeling en verborgen baaitjes die wachten om ontdekt te worden. Maar dat is nog niet alles. Als je verder landinwaarts trekt, leiden de majestueuze rivieren zoals de Douro en Lima je naar schilderachtige vergezichten. Hier lees je meer informatie over de streek. De Costa Verde betekent letterlijk “Groene Kust” en daar is geen woord aan gelogen! In deze blog deelt Hans van Reischeck.nl de top-7 mooiste dorpen en steden in deze regio in het noordwesten van Portugal.

Porto

Aan de monding van de Douro rivier ligt de stad Porto, vaak gezien als het kloppende hart van de Costa Verde. Het is een stad met diepgewortelde tradities, waarvan de historische Ribeira wijk, met haar smalle steegjes en kleurrijke gevels, een levend voorbeeld is. Niet te missen is de iconische Dom Luís I-brug, een stalen constructie die twee oevers van de rivier met elkaar verbindt. Porto is wereldberoemd om zijn portwijn, en een bezoek aan een van de vele wijnkelders voor een proeverij is dan ook een must. De stad heeft geen eigen strand, maar het nabijgelegen Foz do Douro biedt prachtige kustuitzichten en zandstranden waar de Atlantische Oceaan tegenaan kabbelt.

Braga

Braga, naar het noorden van Porto, staat bekend als het religieuze centrum van Portugal. Met zijn talrijke kerken en het indrukwekkende heiligdom Bom Jesus do Monte, trekt de stad jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen. De trap naar het heiligdom is een architectonisch meesterwerk en biedt, eenmaal boven aangekomen, een adembenemend uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Braga is een combinatie van oud en nieuw, met historische pleinen en moderne winkelstraten die naadloos in elkaar overgaan. Stranden vind je hier niet, maar de stad compenseert dit met haar rijke cultuur en spiritualiteit.

Vila Nova de Gaia

Direct tegenover Porto, aan de zuidelijke oever van de Douro rivier, ligt Vila Nova de Gaia. Deze stad is onlosmakelijk verbonden met de portwijn, en de beroemde wijnkelders langs de rivieroever zijn dan ook een must-visit voor elke wijnliefhebber. Het is een fascinerende ervaring om de eeuwenoude kelders te bezoeken, waar de geur van gerijpte wijn je tegemoet komt. De stad biedt ook enkele mooie stranden, zoals Praia da Madalena, een lang zandstrand dat ideaal is voor een ontspannen dag aan zee. De promenade langs de rivier, met uitzicht op Porto, is een populaire plek voor avondwandelingen.

Guimarães

Bekend als de geboorteplaats van de Portugese natie, is Guimarães een stad die trots is op haar verleden. Het middeleeuwse kasteel van Guimarães torent hoog uit boven de stad en vertelt verhalen van veldslagen en koninklijke intriges. Een wandeling door het historische centrum voelt als een stap terug in de tijd, met goed bewaarde gebouwen die de status van UNESCO Werelderfgoed hebben verdiend. De stad heeft geen directe toegang tot de zee, maar het omringende groene landschap en de Paço dos Duques de Bragança, een imposant paleis, maken het tot een must-visit voor elke reiziger in de regio.

Viana do Castelo

Aan de monding van de rivier de Lima ligt de charmante stad Viana do Castelo, een perfecte mix van natuurlijke schoonheid en architectonisch erfgoed. De Santa Luzia basiliek, die op een heuvel boven de stad uittorent, biedt een panoramisch uitzicht dat menig bezoeker versteld doet staan. Het stadscentrum is een smeltkroes van traditionele huizen, versierde kerken en uitgestrekte pleinen. De stad heeft ook een rijke zeevaartgeschiedenis, wat tot uiting komt in het scheepvaartmuseum. Aan de kust wachten de gouden stranden van Praia do Cabedelo op zonaanbidders en watersportliefhebbers.

Povoa de Varzim

Povoa de Varzim is een levendige kuststad, bekend om haar lange zandstranden en het bruisende nachtleven. De stad heeft een sterke band met de zee, wat te zien is in de kleurrijke vissersboten en de verse zeevruchten die in de vele restaurants worden geserveerd. De Igreja Matriz, een prachtige kerk in het centrum, vertelt verhalen van het diepgewortelde katholieke geloof van de inwoners. De moderne casino’s en het bruisende nachtleven van de stad staan in contrast met de oude maritieme tradities, en bieden bezoekers een breed scala aan entertainment.

Espinho

Espinho is een levendige badplaats ten zuiden van Porto, bekend om haar uitgestrekte zandstranden en de populaire wekelijkse markt, de Feira de Espinho. Surfers van over de hele wereld komen naar deze kust om te profiteren van de uitstekende golven, terwijl zonaanbidders zich nestelen op het gouden zand. Het stadscentrum heeft een levendige sfeer, met tal van restaurants, bars en winkels. Voor wie geïnteresseerd is in de lokale cultuur, biedt het Museu Municipal de Espinho inzicht in de geschiedenis en tradities van de regio.